Predstavitev metode

Predstavitev metode Feldenkrais

Metodo Feldenkrais je razvil dr. Moshe Feldenkrais, doktor fizike, inženir, znanstvenik in inštruktor juda. dr. Feldenkrais je trdil, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo. Da smo si zagotovili biološko in socialno preživetje smo v svojem otroštvu skozi osebno izkustvo privzeli določene vzorce obnašanja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat je vrsta neprimernih, celo travmatičnih gibalnih in čustvenih izkušenj kot so: moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica.

Metoda Feldenkrais nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. S pomočjo giba raziskujemo svoje biološke in kulturne aspekte pozornosti, namena in mišljenja. Zavemo se, kako so človeški razvoj, učenje in gibanje medsebojno povezani. Je edinstvena pot k razumevanju človeka, učenja in spreminjanja.

Rezultati lekcij so vedno osupljivi. Takoj se izboljšajo:

  • drža
  • gibljivost
  • koordinacija
  • samopodoba
  • zmanjšajo se bolečine
  • popustijo napetosti v mišicah


Metoda Feldenkrais uporablja dve tehniki:

Ozaveščanje skozi gib (skupinska lekcija) - ATM ali Awareness through Movement
ATM lekcije se izvajajo v skupini. Učitelj učencem ne kaže gibov, niti jih ne popravlja, ampak daje samo besedna navodila. Vsakdo jih poskuša izpolniti v svojem časovnem ritmu, kolikor mu dopušča in omogoča telo. Lekcije so zelo učinkovite: takoj zaznamo izboljšanje počutja, poveča se spontanost, na lahek, nežen in prijeten način se naučimo kako racionalno uporabljati svoje telo. Posledice lekcij se odrazijo tudi v našem življenju. Postanemo komunikativni, bolj zdravi, bolj se zavedamo sami sebe in svojih življenjskih nalog, ki jih kar naenkrat opravljamo z lahkoto in zadovoljstvom.


Povezovanje funkcij (individualna lekcija) - FI ali Functional Integration
Je individualno delo klienta s treniranim praktikom -učiteljem.
Certificiran učitelj z nežnimi gibi in dotiki odkrije škodljive vzorce gibanja ter poskuša vzpodbuditi enostavnejše in funkcionalnejše gibanje. Vsaka lekcija je prilagojena posameznikovim potrebam.

Obstaja več kot 2000 ATM lekcij, ki usklajujejo vse sklepe in mišice z ostalimi funkcijami našega telesa. Lekcije koristijo vsem, ki si želijo, da bi se gibali in ležali bolj udobno. Z njimi si učinkovito pomagajo gibalno ovirani, ljudje s kroničnimi bolečinami, psihološkimi in nevrološkimi problemi. Športnikom, plesalcem, pevcem, igralcem in glasbenikom pa novopridobljeno lahkotno in popolno gibanje omogoči vrhunsko predstavo.

Metoda Feldenkrais je način učenja - učenje bolj svobodnega in enostavnega gibanja. To ni verbalno / intelektualno učenje, ki smo ga vajeni iz šole. Je učenje skozi in z vašim telesom. Z nežnimi, lahkimi gibi in usmerjeno pozornostjo, dosežemo optimalen način gibanja in izboljšanje telesnih funkcij.

Tehnika, ki temelji na poglobljenem znanju biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije, pedagogike..., deluje na centralni živčni sistem, kjer se neustrezni vzorci spremenijo v, določenemu posamezniku, bolj primerne. Zaradi izboljšanja gibljivosti, ravnotežja, koordinacije, senzitivnosti, ta metoda pomaga k polnemu življenju, ki postane bolj učinkovito in udobno.

 

Koristna je za
- mlade in starejše, gibalno ovirane in fizično zdrave, kot preventiva in kurativa.
- za osebe s kroničnimi ali akutnimi bolečinami v hrbtu, vratu, ramah, kolkih, nogah,...
- in za popolnoma zdrave, ki pa si želijo izboljšati samopodobo, postati bolj ustvarjalni in najti svoj izraz.
Metoda Feldenkrais se je izkazala kot izjemna pomoč ljudem z multiplo sklerozo, cerebralno paralizo in po možganski kapi.

Glasbeniki, igralci, pevci, plesalci, umetniki z lahkoto razvijejo svoje sposobnosti do popolnosti in izboljšajo kreativnost.
Starejši jo uporabljajo za ohranjanje, oziroma ponovno doseganje gibljivosti in gibanja, sedenja, ležanja brez napora in neudobja.

Metoda se vedno bolj uveljavlja tudi v vrhunskem športu in rekreaciji in sicer kot učinkovito orodje, s katerim se izognemo poškodbam, saj napačne gibalne vzorce spremenimo v takšne, ki so bolj v skladu s posameznikovo telesno konstitucijo, kar omogoči vrhunske rezultate.

Sezite po novem. Ustrezajte sami sebi.